Bitcoin, tecken på frikoppling?

I samband med den amerikanska banken Silicon Valleys kollaps,
har Bitcoin rört sig kraftigt uppåt. Från stängningen fredagen den 10/3 är kursen upp drygt 35 %. Samma period har S&P 500 stigit ca 1 %.

Vad är då orsaken? Det senaste året har hastiga uppgångar förklarats med kortsiktig spekulation. Större uppgångar har varit kortlivade och kursen har efter en kort period vänt nedåt igen. Bitcoin har betraktats som en risk-on tillgång. Så fort oro uppstått har, främst de kortsiktiga, investerarna lämnat Bitcoin.

Är det då annorlunda den här gången? Det finns tecken på att det skulle kunna vara så. I ett tidigare blogginlägg uttryckte jag en förhoppning om att mönstret skulle brytas. Att Bitcoins korrelation med aktiemarknaden skulle minska. I samband med den senaste uppgången har utvecklingen gått i den riktningen. Under 2023 har korrelationen mellan Bitcoin och S&P varit närmare noll.  Händelsen med Silicon Valley Bank och ett flertal andra banker, förefaller ha väckt en större förståelse för Bitcoins egenskaper hos, i alla fall en del av marknadens aktörer.

Av allt det som har hänt är det framför allt två saker som påverkar
inställningen till Bitcoin:

Dels det uppenbara faktum att pengar insatta på en bank, då beloppet överstiger bankgarantin, inte nödvändigtvis är säkra. I det perverterade fractional banking systemet, är insatta medel tillgängliga för
banker att placera i diverse tillgångar. I Silicon Valleys fall skedde placeringarna till en mycket stor del i långa obligationer. I samband med kraftigt stigande räntor sjönk värdet kraftigt på obligationerna. Dessutom var en relativt stor del omöjliga att realisera omgående. Kombinationen av detta blev förödande när en stor del av insättarna ville ta ut sina pengar samtidigt. Silicon Valley drabbades av en klassisk bank run. Det blev uppenbart för insättarna att det inte alls fanns några garantier för att deras banktillgångar skulle vara tillgängliga när de ville ha åtkomst till dem.

Den andra faktorn är att, det räddningspaket som sjösatts av Fed, har medfört stora stimulanser. Fed som stramat åt likviditeten sedan april 2022, tvärvände nu. och började återigen öka likviditeten i marknaden. Med andra ord en återgång till det beteende som har pågått till och från sedan Lehmankraschen. Det är också denna ekonomiska politik som har skapat de problem vi har nu: Inflation, bankkris, skuldkris och kraftigt stigande räntor.    

Bitcoin skapades på grund av det som sker nu. Bitcoin är trustless. Det finns ingen tredje part som du är tvungen att lita på för överföringar och förvaring. Med dina bitcoin förvarade i en hård plånbok har du tillgång till dem dygnet runt. Du behöver heller inte oroa dig för att du inte har tillgång till dina insatta pengar. Det gäller både i det fallet att  banken helt enkelt inte har dem, eller att banken/staten godtyckligt hindrar dig från att ta ut dem.

Bankkunder har nu, den hårda vägen, fått lära sig att motpartsrisk existerar i verkligheten och inte bara i Bitcoin-maximalisters fantasi.

Den andra faktorn är att omedelbart när bankkrisen var ett faktum, så sjösatte Fed ett nytt nödhjälpsprogram. BTFP (Bank Term Funding Program). Oavsett namn så är innebörden att det är ytterligare en ekonomisk räddning av banker. Effekterna blir: Feds balansräkning och penningmängden ökar, och därmed inflationen. Kostnaden tas som vanligt av skattebetalarna. För den som tror att en ständig ökning av penningmängden är oundviklig, så har de onekligen blivit stärkta i sin uppfattning av Feds agerande.

Minskningen av Feds balansräkning påbörjades april 2022. Fram till förra veckan hade Fed reducerat sina tillgångar med 630 miljarder dollar. Veckan 8/3 – 15/3 var ökningen 290 miljarder USD. Av den minskning Fed hade åstadkommit under 11 månaders åtstramning, raderades nästan hälften på 1 vecka.

Bitcoin gynnas av ökad likviditet. När marknaden anar en paus I Feds räntehöjningar, samt ytterligare stimulanser, ökar allokeringen till Bitcoin. Det har hänt nu. Detta eftersom Bitcoin är en tillgång som stiger i värde när likviditeten ökar. Bitcoin är också den enda decentraliserade valutan, med en i förväg bestämd mängd. Därför finns det en tydlig logik i Bitcoin-kursens uppgång.

Det faktum att det nu har skett ökat flöde till Bitcoin i avsikt att sänka risken, i stället för tvärtom, kan vara ett trendbrott.

Fortsättning följer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Överallt finns massmedia, masshandel, masspolitik, massmat, massmarknader, massociala medier, masskonsumtion, masshysteri, massmedicin och framför allt masspengar. Resultatet av all denna massa av allt, gör att få av dessa företeelser har kvalité eller bestående värde. De är som värdelösa zimbabwiska hyperinflaterade dollar.
 
Bitcoin är den totala motsatsen. En begränsad mängd, som backas upp av energi skapar ett värde som består i evighet.
 
Aleksander Svetski

FÖLJ THE RED PILL PÅ TWITTER

POPULÄRA INLÄGG:

Bitcoin Is Taking Over the WorldBitcoin Is Taking Over the Worldnovember 15, 2024Per Treborg
BITCOIN 100 000 USDBITCOIN 100 000 USDdecember 6, 2024Per Treborg

Bitcoin korrelation Bitcoin Kursutveckling CBDC Felaktigt om Bitcoin Fiatskador Fractional Reserve Banking Inflation Basic Myter Nyckelbegrepp Pengar Grundläggande Penningmängd Samhällsförstörande

Upptäck mer från The Red Pill

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa