Efterfrågan och Utbud talar för Bitcoin

Priset för varor som handlas på en fri marknad bestäms genom utbud och efterfrågan. Som vi alla vet fungerar sambandet mellan utbud och efterfrågan så här:

Efterfrågan Ökar=Priset Stiger
Efterfrågan Minskar=Priset Sjunker
Utbudet Ökar=Priset Sjunker
Utbudet Minskar=Priset Stiger

För Bitcoins del finns det mycket goda möjligheter att marknaden, sett över tid, kommer att präglas av en ökad efterfrågan och ett minskat utbud. Dvs exakt de två faktorer som får priset att stiga.  

Utbud av Bitcoin

1 Nyproduktion av Bitcoin

Nyproduktionen av Bitcoin sker genom att Miners får ett bestämt antal Bitcoin i belöning för det arbete de utför. Antalet Bitcoin som tillfaller Miners är bestämt, och halveras dessutom vart fjärde år. Detta är Bitcoins så kallade Halving. Eftersom utbudet halveras är detta tveklöst positivt för Bitcoin.

Läs om Bitcoins nästa Halving här.

2 Försäljning (Utbud) av befintliga Bitcoin

Via Miningen tillkommer nya bitcoin. Vilka är då säljarna av bitcoin? De aktörer som har störst motivation för att sälja är Miners, eftersom de måste finansiera den kostnad de har haft för att producera bitcoin. Miners är alltså en stor naturlig säljare av bitcoin. Övriga säljare är vanligen spekulanter med kort tidshorisont.

Det verkligt intressanta är beteendet från de verkligt stora köparna av bitcoin, dvs småspararna. Dessa har sedan lång tid tillbaka haft en låg benägenhet att sälja de bitcoin de har förvärvat.

Varje enskild bitcoin har en sorts ID-nummer. Därför går det att, på den helt transparanta blockkedjan, följa rörelsen hos varje enskild bitcoin. Som exempel kan nämnas att ca 70 % av existerande bitcoin inte har flyttats på 1 år, och 83 % har inte flyttats på 3 månader. Det är alltså en mycket stor andel av de existerande bitcoin som inte har sålts. Detta har heller inte ändrats under Bitcoins kraftiga kursfall. Något som är anmärkningsvärt eftersom kursfall brukar utlösa försäljningar. Förenklat uttryckt: Trenden är tydlig – bitcoin blir inköpta och blir därefter till långsiktiga innehav.

Denna trends förstärks kontinuerligt, det betyder att utbudet begränsas vilket är positivt för Bitcoin

Läs mer om Miners här.

Efterfrågan på Bitcoin

1 Bitcoin ETF i USA

Under hela Bitcoins existens har efterfrågan främst kommit från mindre aktörer. Större institutioner har haft både praktiska och legala problem med att förvärva Bitcoin. Det finns undantag som Michael Saylors företag Microstrategy, men i övrigt är större aktörer lätt räknade. Detta kan komma att ändras med ett godkännande av en USA-Bitcoin ETF, läs om denna här.

Tillkomsten av nya större köpare är positivt för efterfrågan på Bitcoin

2 Bitcoins frikoppling från övriga tillgångsslag fortsätter

En korrelation mäts i form av ett värde mellan -1 och +1. En korrelation på +1 innebär att den är extremt positiv, dvs att de båda tillgångarna utvecklas exakt likadant. En korrelation på -1 betyder att korrelationen är extremt negativ, dvs priset på de båda tillgångarna rör sig exakt tvärtemot varandra.

Som anhängare till Bitcoin tycker man att kursen skall röra sig utifrån Bitcoins egna förtjänster. Korrelationen med andra typer av tillgångsslag bör över tiden vara mycket låg. Önskvärt vore att Bitcoin kontinuerligt stiger i värde oavsett hur aktiemarknaden utvecklas. Det skulle betyda en korrelation som har ett värde nära 0. Så har, som bekant, inte alls alltid varit fallet. Exempelvis har kursen periodvis rört sig som en Tech aktie med mycket hög risk.

Dock, sedan ungefär ett år tillbaka började Bitcoin frigöra sig från andra tillgångsslag. Den trenden har förstärkts under resten av 2023. Under de senaste tre månaderna har Bitcoins kurs stigit, samtidigt som aktiemarknaden har sjunkit.

Detta visar sig också när man mäter den faktiska korrelationen i siffror.

2023-02-28 var korrelationen 0,58 (Mätt cirka 250 dagar bakåt)
2023-11-11 är korrelationen 0,27 (Mätt 90 dagar bakåt)

Siffran 0,27 visar att korrelationen under den senaste 3-månaders perioden har varit mycket svag.

Om trenden håller i sig och korrelationen fortsätter att vara låg är detta positivt för Bitcoin. Detta därför att det inflationistiska klimatet lär fortsätta och att investerare då inte längre ser Bitcoin som en högriskplacering, utan snarare en lösning på inflationsproblemet. Detta är tydligt positivt för efterfrågan på Bitcoin.

Läs tidigare inlägg om frikoppling här och här.

3 Attityden till Bitcoin har förändrats

Tongångarna kring Bitcoin är inte lika kritiska längre. Ett exempel är Black Rocks Vd Larry Fink. Hans kommentar till den hastiga kursuppgången från 27 000 – 30 000 USD, var att det var en ”flight to quality”. Dvs han beskriver Bitcoin som en kvalitetstillgång som står emot sämre tider. Det är en viss skillnad jämfört med för några år sedan, då han pratade om Bitcoin som ett ”redskap för global penningtvätt”. Oavsett vad man tycker om Black Rock och Larry Fink, är det ett faktum att han har mycket stor påverkan i finansbranschen.

Den här typen av attitydförändring är tveklöst positivt för efterfrågan på Bitcoin

4 Sannolikt att makroförutsättningarna förändras

Under Bitcoins första 11 år, fram till dess att Fed ändrade räntepolitiken i mars 2022, var förutsättningarna positiva för Bitcoin. Räntan var extremt låg och Fed vräkte ut pengar i ekonomin. När Fed i mars 2022 till slut begrep att inflationen inte var temporär lades räntepolitiken om. Räntorna höjdes i en takt som saknar motstycke och penningmängden som konstant hade ökat, började nu i stället att krympa. Detta i kombination med flera skandaler/krascher inom kryptovärlden, gjorde att Bitcoin-kursen föll kraftigt under 2022.

Trots att det makroekonomiska klimatet under 2023 har varit allt annat än positivt för Bitcoin (höga räntor och krympande penningmängd), så har kursen stigit kraftigt. Dessutom är de flesta bedömare överens om att Fed till slut kommer att nå vägs ände.

Blir det ekonomiska läget alltför dåligt måste räntorna sänkas. Sänkta räntor innebär ökad penningmängd = inflation. Ett makroekonomiskt skifte till lägre räntor och därigenom ökad penningmängd är med största sannolikhet positivt för efterfrågan på Bitcoin.

Sammanfattning

Bitcoins nästa Halving inträffar i april 2024. Bitcoin som redan har ett bestämt begränsat utbud, kommer då garanterat att halvera det begränsade utbudet. Detta hade varit positivt för kursutvecklingen även om efterfrågan hade varit oförändrad, nu är det mycket sannolikt att efterfrågan ökar. Det är extremt sällan så här gynnsamma förutsättningar existerar. Under kortare perioder kan naturligtvis kursen på Bitcoin utvecklas hur som helst, men det är svårt att inte vara mycket positiv till Bitcoins kursutveckling på 6 – 18 månaders sikt.          



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Överallt finns massmedia, masshandel, masspolitik, massmat, massmarknader, massociala medier, masskonsumtion, masshysteri, massmedicin och framför allt masspengar. Resultatet av all denna massa av allt, gör att få av dessa företeelser har kvalité eller bestående värde. De är som värdelösa zimbabwiska hyperinflaterade dollar.
 
Bitcoin är den totala motsatsen. En begränsad mängd, som backas upp av energi skapar ett värde som består i evighet.
 
Aleksander Svetski

FÖLJ THE RED PILL PÅ TWITTER

POPULÄRA INLÄGG:

Bitcoin Is Taking Over the WorldBitcoin Is Taking Over the Worldnovember 15, 2024Per Treborg
BITCOIN 100 000 USDBITCOIN 100 000 USDdecember 6, 2024Per Treborg

Bitcoin korrelation Bitcoin Kursutveckling CBDC Felaktigt om Bitcoin Fiatskador Fractional Reserve Banking Inflation Basic Myter Nyckelbegrepp Pengar Grundläggande Penningmängd Samhällsförstörande

Upptäck mer från The Red Pill

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa