Premien i GBTC uppkom eftersom fonden var den enda reella möjligheten för institutionellt kapital att på ett enkelt sätt få exponering mot Bitcoin. På en fungerade marknad hade det funnits alternativ, exempelvis i form av ETF:er, och då hade premien aldrig uppstått. Arbitragehandeln hade aldrig existerat.
Handeln fungerade på så sätt att den aktör som ville genomföra traden köpte bitcoin till marknadspris och lämnade in dem till Grayscale. Samtidigt som bitcoin köptes och lämnades till Grayscale blankades också bitcoin för att skydda mot eventuell kursnedgång. 6 månader senare erhölls aktierna som då kunde säljas med premium. Samtidigt köptes blankningen tillbaka.
Flera marknadsdeltagare insåg hur lönsam och till synes riskfri (eftersom GBTC alltid handlades till en premie över NAV) denna handel var. Bland dessa var Three Arrow Capital (3AC). Eftersom Arbitragehandeln i GBTC betraktades som ”säker” letade marknadens aktörer efter metoder att öka insatsen. Snart började arbitraget göras, dessutom med belåning. 3AC använde inte bara sitt eget kapital, utan lånade även stora mängder bitcoin för att ha möjlighet att mångdubbla avkastningen.
Vem lånade ut de bitcoin som sedan ingick i traden? Här kommer Genesis in i bilden. Genesis var ett av portföljbolagen som ägdes av moderbolaget DCG, således ett systerbolag till GBTC. Tillsammans med GBTC var Genesis en av DCG:s kronjuveler.
Genesis var den största, viktigaste och i praktiken enda prime brokern på kryptomarknaden. Bolaget införskaffade bitcoin från olika innehavare, stora som små, genom att erbjuda en ränta. Genesis lånade sedan vidare ut dessa bitcoin till en högre ränta.
Alla inblandade hade stora incitament för att volymerna i arbitragehandeln skulle bli så stora som möjligt.
- 3AC för att genomföra det ”säkra” arbitraget.
- Genesis för att de tjänade pengar på all hantering kring lånen.
- GBTC för att bitcoin hamnade i deras fond. Som de sedan inte kunde lämna.
- DGC som ägare till både GBTC och Genesis. Något som i realiteten var en stor intressekonflikt.
- Utlånarna till Genesis, som fick ränta på en utlåning som föreföll helt riskfri.
Exempelvis hade GBTC när fonden var som störst 620 000 bitcoin. För att förvara dessa var avgiften 2 % per år. Fonden erhöll cirka 12 000 bitcoin per år, för att i princip inte göra någonting.
Denna alltmer omfattande handel skapade kopplingar mellan olika aktörer på Bitcoin marknaden. Kopplingar som skulle visa sig förödande när förutsättningarna förändrades.
Premien övergick till rabatt 2021-02-23.
I och med att premien försvann, förlorade 3AC sin mest lönsamma trade. Genesis fortsatte dock utlåningsverksamheten medan 3AC övergick till något än mer riskabelt: Terra USD Carry trade.
Den ökända kollapsen i Terra Luna inleddes 2022-05-07 och var över på bara någon vecka. I mitten av juni 2022 fallerade 3AC på ett lån till Genesis. Lånet var på 2,3 miljarder USD. Genesis drabbades nu också hårt. Det hjälpte inte att bolaget sålde de säkerheter de hade för att täcka lånet, de var långt ifrån tillräckliga. Genesis fick nu ett hål i sin egen balansräkning på 1,2 miljarder USD. Även Genesis var nu i realiteten insolvent.
Om de som hade lånat ut sina bitcoin till Genesis hade velat haft tillbaka dem, hade det inte varit möjligt. Genesis borde i detta läge ha förklarat sig i konkurs.
Eftersom moderbolaget DGC själva var en låntagare hos Genesis, blev det inte så. Om Genesis hade tillåtits gå i konkurs hade DGC varit tvungna att betala tillbaka de (mycket stora) lån de tagit hos Genesis.
Därför följde en över 6 månader lång process där DCG:s VD Barry Silbert och Genesis VD Michael Moro, genom en rad tvivelaktiga åtgärder, försökte skyla över att Genesis var konkursmässiga. Moderbolaget DGC var också en låntagare hos dotterbolaget Genesis, och praktiserade dessutom GBTC-arbitrage traden.
När sedan FTX-kollapsen skedde i november, ville utlånarna av bitcoin ha tillbaka dem. När detta inte var möjligt gick det inte att dölja Genesis verkliga läge längre. Genesis försattes rent formellt i konkurs 2023-01-19.
Efterspelet har påbörjats och löper på. Ett civilrättsligt mål har inletts i New York (oktober 2023) mot både DCG och Genesis, samt mot Barry Silbert och Michael Moro personligen. Det kan också gå vidare till en brottsrättegång. I en utförlig och bra tråd på X ser Vijay Boyapati stora likheter med Sam Bankman Fried och FTX-bedrägeriet. Han nämner:
- Bedrägliga balansräkningar
- Falska officiella uttalande för att lugna investerare
- En liten grupp av insiders som begår finansiella bedrägerier
- Lättrogna ekonomijournalister som inte ställer de rätta frågorna
Fortsättning följer
Lämna ett svar