Skapandet av bitcoin – miningprocessen
Bitcoin skapas genom en process som kallas mining. Uttrycket har valts därför att, i likhet med utvinning av exempelvis guld, krävs det tillskott av energi för skapandet av bitcoin. De datorer som producerar bitcoin kallas för miners.
För att få möjlighet att producera bitcoin ställs miners inför ett matematiskt problem, den miner som löser problemet snabbast får en belöning i from av ett antal bitcoin. Detta sker cirka var 10:e minut. Antalet bitcoin som minern (det verkar lite fånigt att skriva ”gruvarbetaren” i brist på bättre får det bli ”minern”) får i belöning är bestämt och kan inte ändras.
Bitcoin helt unikt vad gäller utbudet
Produktionen av Bitcoin påverkas inte även om efterfrågan ökar. Detta eftersom utbudet enligt Bitcoins protokoll är bestämt. Det kommer aldrig att finnas mer än 21 000 000 bitcoin. Därför kan inte producenterna reagera på ökad efterfrågan med ökad produktion. Skillnaden mot hur världens världens centralbanker agerar är väsensskild. De ökar som bekant utbudet av den valuta de kontrollerar i enorma mängder, med ett ständigt devalverande värde som följd. Bitcoin är i det sammanhanget världens mest disciplinerade centralbank för den ökar aldrig utbudet. Utspädningen av Bitcoins antal blir aldrig större än det som är bestämt i protokollet.
Utbud och efterfrågan av Bitcoin
Största delen av utbudet är de bitcoin miners själva säljer. Miners säljer de bitcoin de har fått i belöning. De måste naturligtvis inte göra det, men för att kunna lösa det matematiska problemet har de förbrukat mycket datakraft. Kostnaden för elektriciteten den kraften har krävt, måste täckas av en intäkt. Till detta kommer försäljningar från övriga aktörer på marknaden.
Det produceras ungefär 900 bitcoin per dag. Med en kurs på 34 000 USD, betyder det att miners säljer bitcoin för cirka 30,6 miljoner USD varje dag.
Det som är så annorlunda med Bitcoin är att det har byggts underifrån. Det är inte ett projekt som eliter eller Wall Street har initierat. Ett projekt där de själva har de stora innehaven, och kontrollerar marknaden. I stället är det till mycket stor del småsparare som världen över har varit/är de stora köparna av Bitcoin. I princip har det varit så att dessa köpare av små volymer kontinuerligt förvärvar den dagliga nyproduktionen av Bitcoin.
Än mer noterbart är fenomenet att i stort sett alla av dessa småsparare aldrig säljer. Nästan 70 % av den totala mängden Bitcoin har inte rört sig på över ett år. Även i de mycket kraftiga nedgångar som till och från förekommer/har förekommit, så har det funnits en kompakt övertygelse att inte sälja.
Halvingen
Nu när vi har fått en förståelse för det mönster som finns vad gäller efterfrågan och utbud av bitcoin är det dags att redogöra för halvingen. Innebörden av halvingen är att den belöning som miners får med regelbundna mellanrum halveras. Utbudet av nyproducerade bitcoin minskas således med hälften.
Nedanstående graf visar utbudet över tid.
Källa: Croesus alias Jesse Meyers
Grafen nedan visar kursutveckling för Bitcoin/USD 2009–2023. Respektive halvingstillfälle och perioden närmast efter, markeras av pilarna.
Bitcoins kursutveckling är som framgår av diagrammet cyklisk. Lite förenklat uttryckt är mönstret att kursrörelsen varit kraftigt uppåt efter den första tredjedelen av halvingen, nedåt efter den andra, och därefter tillbaka uppåt igen den sista tredjedelen.
Att kursutvecklingen är cyklisk beror på många saker. Bland annat hur många nya användare som tillkommer , andra makroekonomiska faktorer som till exempel ränteutveckling och penningmängd. Men halveringen av
belöningen till miners är den absolut största anledningen.
Detta därför att resultatet av en halving blir att intäkten totalt sett för samtliga miners halveras. Det betyder att ekonomiskt svaga miners försvinner och att säljtrycket därför minskar. Om säljtrycket minskar stiger kursen, detta genererar en positiv feedback loop: Säljtrycket minskar = Kursen stiger = Intresset ökar = Efterfrågan ökar = Priset stiger ytterligare = Intresset ökar. Detta mönster har upprepats vid varje halving hittills,
Halvingarna gör att tillgången på nya Bitcoin kontinuerligt minskar. Denna ”ökande sällsynthet” gör Bitcoin helt unikt.
Vad är en tänkbar kursutveckling efter nästa halving?
I skrivandes stund är kursen på Bitcoin 34 000 USD (+ 100 % under 2023)
Antag att kursen står still vid denna nivå fram till halvingen i april 2024. Om vi utgår från utvecklingen vid tidigare cykler, skulle kursen den nuvarande cykeln kunna utvecklas (4x -8x). Det skulle innebära ett kursintervall mellan 136 000 – 272 000 USD. Tidsperioden är inom ett år efter halvingen.
Jag menar dessutom att detta kan vara i underkant. Halvingen är inte den enda faktorn som kan vara positiv för kursutvecklingen i Bitcoin det närmaste året.
Detta är givetvis enbart spekulationer och allt kan hända. Mönster kan brytas. Dock är det rimligt att anta att halvingen även denna gång kommer att ha en positiv effekt för Bitcoin. Jag tror att de närmaste sex månaderna fram till halvingen, och det närmaste året därefter, kommer att bli en mycket, mycket spännande period för innehavare av Bitcoin.
Lämna ett svar