Belåning i Bitcoin kan skapa dramatiska kursfall

Kursutveckling Bitcoin 2024-01-03 Klockan 1045–1230

Ovanstående graf visar ett kortsiktigt kraftigt fall för Bitcoinkursen. Kursen föll från 45 200 till 40 800, en nedgång på ca 10 % under en tidsperiod på en dryg timme. Detta är inte ovanligt. Det har hänt många gånger i Bitcoins historia. Fallen kan dessutom ske snabbare och vara ännu större, vilket bara än mer förstärker den allmänna bilden av Bitcoin som en riskabel placering.

Vad är det som händer vid en sådan dramatisk kursutveckling?


Det faktiska skälet är den belåning som finns i systemet. Aktörer lånar pengar för att kunna investera ett större belopp, och därmed öka den potentiella vinsten. Det brukar beskrivas som att hävstången höjs, och är vanligt förekommande i den finansiella världen.  Den potentiella vinsten ökar, men risken att förlora det satsade kapitalet ökar också. Ju högre belåning, desto högre vinstmöjlighet Både vinstmöjligheten och förlustrisken blir också än större i en tillgång som har så hög volatilitet (rörlighet) som Bitcoin.

Den som genomför belåning köper olika typer av derivatinstrument (exempelvis Futures och optioner) som i praktiken fungerar som ett lån. Ju större del spekulanten lånar, desto högre vinstmöjlighet, men också desto mindre nedgång klarar positionen, innan den blir tvångslikviderad.

Det sistnämnda betyder att det finns en kursnivå där värdet på de inköpta bitcoinen är lika stort som lånet. För att långivaren inte skall riskera att inte få tillbaka hela lånet säljs därför positionen. En skillnad jämfört med ”vanlig” belåning vid aktieköp i en bank är hanteringen. Om kursen sjunker vid denna typ av belåning, får investeraren en uppmaning att skjuta till ytterligare säkerhet. Tvångsförsäljning är inte ett förfarande som tillämpas omedelbart. Vad gäller belåning vid köp av bitcoin däremot, finns det ingen respittid. Tvångsförsäljning sker med automatik. Därför blir också fallen så häftiga.

Vad gäller belåning i termerna Signaler och Brus är belåning definitivt Brus.
Ett mycket påtagligt sådant, men inte desto mindre Brus. Däremot är belåningen konstant närvarande. Den märks desto tydligare vid kursfallen, men den finns där annars också. Den är så gott som alltid en komponent i kursuppgångar (särskilt), men även kursnedgångar. Det finns alltid ett visst Överhäng av belåning. Detta överhäng kan när som helst rasa ned. Det är en del av marknadsdynamiken.

Förklaringar till kursfallen

För media och andra kommentatorer är orsaken till kursfallet ofta svårt att förstå. Varför just nu? Aktier kan falla plötsligt när bolagen rapporterar. Men fallen i Bitcoin förefaller vara helt slumpmässiga. Följaktligen påbörjas en process där man letar efter någon nyhet som kan ge en förklaring. Vanligen hittar man också en mer eller mindre trovärdig förklaring. Till just det här fallet, 3 januari, angavs orsaken vara en nyhet från en mindre analysfirma, som hävdade att det inte skulle bli något godkännande av en Bitcoin-ETF den 11 januari. Detta skulle enligt firman utlösa ett kursfall på 20 %.

Även om det alltid finns individer som köper eller säljer baserat på enstaka nyheter var det knappast de aktörerna som utlöste kursfallet. Nyheten kan ha varit en mindre katalysator, men det är betydligt vanligare att det beror på en hög belåning. Vid den här tidpunkten var det många som hade satsat på ett godkännande av ETF:en, och gjort detta via hög belåning.

Utan att bli alltför teknisk så fungerar belåning via futures på det viset att det behövs stöd (köpare) i spotmarknaden. Spotmarknaden är den vanliga marknaden där leverans sker omgående. När det stödet saknas/sviktar blir priset mycket instabilt. Det räcker med en liten knuff så faller kursen, och en kedjereaktion sätts i gång:

1 Kursen faller
2 Kursen når omgående ned till nivåer där för högt belånade
aktörer drabbas av tvångsförsäljningar
3 Tvångsförsäljningarna gör att kursen faller ytterligare
4 Kursen når nya lägre nivåer och utlöser då nya tvångsförsäljningar
5 Tvångsförsäljningarna gör att kursen faller än mer
6 Traders hänger på nedgången och förstärker den därmed ytterligare
7 Detta pågår tills den överdrivna belåningen är utrensad

Ovanstående sju punkter skapar tillsammans en graf som den som visas i början av det här inlägget.

Kursfallen skapar volatilitet men är positivt på lång sikt

Vid en första anblick kan Bitcoin ses som en tillgång som är mycket ömtålig/instabil. Ett digitalt nätverk som någon när som helst kan dra ur sladden och stänga ned. Dessutom är det en stor volatilitet vad gäller kursen.
Till skillnad från den traditionella finansmarknaden finns det heller inte någon central institution som Fed eller Riksbanken, som träder in och räddar banker och andra i krislägen. Något som för en traditionell aktör på finansmarknaden verkar direkt skrämmande!

I realiteten är det skyddsnät som en Riksbank upprätthåller mycket negativt. Detta eftersom priser och räntor oavbrutet manipuleras Därmed tvingas volatiliteten ned och naturliga svängningar dämpas/försvinner. En låtsasmarknad skapas. Den prisbild som skall förekomma på en fri marknad finns inte längre.   

Marknadspriset på Bitcoin bestäms på ett rakt motsatt sätt. Ingen central aktör som Fed stabiliserar kursen på Bitcoin. På Bitcoin-marknaden pågår, liksom det gör på en fri marknad, hela tiden ett sökande efter det rätta priset. Då blir följden ibland hög volatilitet. Aktörerna får lära sig konsekvenserna av att begå misstag den hårda vägen, och anpassa sig till volatilitet. Varje investerare får ta ett eget ansvar.

För varje tvångsförsåld bitcoin finns det en köpare. Säljarna är Weak Hands och köparna är i stor utsträckning Strong Hands. Kursfallen har alltså en positivt fördelande effekt. Priset byggs sedan upp på en ny nivå kring en ny bas av långsiktigare köpare. Efter detta kan sedan Bitcoins kurs fortsätta uppåt. Det faktum att Bitcoin överlever dessa prischocker gör att förtroendet stärks. Nätverket bevisar sin motståndskraft. Efter den återhämtning som har skett efter stora kursfall, antingen beroende på belåning eller andra orsaker, ökar antalet Strong Hands.

Vi kan alltså konstatera att uppfattningen att Bitcoin är ömtåligt är direkt felaktig. Motsatsen gäller. Dessutom är det inte så att Bitcoin förblir statiskt, och bara absorberar volatiliteten. Tvärtom, nätverket livnär sig aktivt på kaos. Bitcoin är extremt motståndskraftigt och stärks efter varje attack. Det må vara legala hot om förbud, eller som i fallet med belåning kraftiga kursras.

Volatiliteten i Bitcoin är en tillgång och inte en belastning. Slutresultatet blir att volatilitet nu bidrar till stabilitet på lång sikt. Utan volatilitet idag skulle stabilitet och kursuppgång på längre sikt inte vara möjlig.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Överallt finns massmedia, masshandel, masspolitik, massmat, massmarknader, massociala medier, masskonsumtion, masshysteri, massmedicin och framför allt masspengar. Resultatet av all denna massa av allt, gör att få av dessa företeelser har kvalité eller bestående värde. De är som värdelösa zimbabwiska hyperinflaterade dollar.
 
Bitcoin är den totala motsatsen. En begränsad mängd, som backas upp av energi skapar ett värde som består i evighet.
 
Aleksander Svetski

FÖLJ THE RED PILL PÅ TWITTER

POPULÄRA INLÄGG:

Bitcoin Is Taking Over the WorldBitcoin Is Taking Over the Worldnovember 15, 2024Per Treborg
BITCOIN 100 000 USDBITCOIN 100 000 USDdecember 6, 2024Per Treborg

Bitcoin korrelation Bitcoin Kursutveckling CBDC Felaktigt om Bitcoin Fiatskador Fractional Reserve Banking Inflation Basic Myter Nyckelbegrepp Pengar Grundläggande Penningmängd Samhällsförstörande

Upptäck mer från The Red Pill

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa