Hem

  • Bitcoin nytt All Time High i USD

    Igår, 5/3, noterade Bitcoin kursen i dollar nytt All Time High (ATH).
    Nytt ATH är 69 170,63. Det är unikt att detta sker så nära Halvingen (20 april). Detta inträffade efter en mycket stark period för Bitcoin. Uppgången under 2023 var 157 %, och så här långt under 2024 har den varit 62 %. Med tanke på den utvecklingen var det kanske inte helt överraskande, att ett klassiskt Bitcoin-fall inträffade i princip omgående. Kursen föll drygt 14 % under dagen, innan den började repa sig.

    Läsaren av den här bloggen låter sig dock inte oroas av den sortens händelser. Bitcoins kursrörelser på kort sikt kan vara svårförklarliga och är ofta kopplade till belåning. Många tidigare Strong Hands blir Weak Hands för att de har bestämt sig för att sälja när kursen når ATH.
    Anledningen till just detta kursfall kan delvis förklaras med både belåning och Strong Hands som blivit Weak Hands.

    Den här typen av rörelser är inte heller ovanliga när kursen är nära, eller överträffar ATH. Den senaste gången Bitcoin noterade All Time High var i december 2020. Den då gällande högsta noteringen var 19 891 från 2017.
    ATH-noteringen föregicks av två försök, varav det första var 2020-12-01 då kursen nådde 19 845. Ytterligare en notering två dagar senare var 19 566. Efter detta föll kursen tillbaka, som lägst till 17 619. Det innebar ett fall på -11,2 %. Men redan 2020-12-16 nåddes nytt ATH i form av en stängningskurs[1] på 21 310.

    Så här såg det ut i tabellform:

    Det är alltså fullt naturligt att en All Time High notering, i form av en
    slutkurs för dagen, inte sker första gången kursen närmar sig eller överträffar den gamla All Time High-noteringen.
    I skrivandes stund har kursen återhämtat sig till ca 67 000, och det kan mycket väl vara så att vi de närmaste dagarna/veckorna får se en kurs som svänger fram och tillbaka, innan vi förhoppningsvis får en stängningskurs som är ATH.

    Alla positiva faktorer för fortsatt kursuppgång kvarstår, och det gäller särskilt inflödena i ETF:erna. Black Rock har haft rekordstora inflöden vilket bådar gott för framtiden.


    [1] Bitcoin ”stänger” ju aldrig eftersom handeln pågår dygnet runt, men etablerat är att Klockan 0100 svensk tid räknas som slutkurs för dagen

  • Bitcoin nytt All Time High i Svenska kronor

    Bitcoinkursen noterade idag över 600 000 per bitcoin i svenska kronor. Den gamla kurstoppen var i november 2021. Anledningen till den senaste uppgången är lanseringen av Bitcoin ETF:en som dramatiskt har ökat efterfrågan. Och det ser fortsatt väldigt bra ut framåt. Samtliga positiva faktorer kvarstår, bland annat:

    •  Cirka 50 dagar kvar till Halvingen
    • Institutioner köper Bitcoin
    • Fortsatt hopp om räntesänkningar längre fram i år
    • De som köper är Strong Hands.

    Det som skiljer Bitcoin från i stort sett alla andra typer av varor  är att
    utbudet inte ökar när efterfrågan gör det. Om efterfrågan på exempelvis koppar ökar, stiger priset på kort sikt. Högre pris skickar en signal till producenterna som ökar produktionen, vilket medför att priset sjunker igen. Bitcoin har ett fast utbud, fram till Halvingen är detta utbud 900 bitcoin per dag. Efter Halvingen är utbudet 450 bitcoin per dag.

    Med den efterfrågan som råder nu, i kombination med ett oförändrat, och efter Halvingen sjunkande utbud, ser framtiden ljus ut.

    Följ den fortsatta utvecklingen på The Red Pill!

  • Prognos utflöden från GBTC

    För att försöka få en ungefärlig uppfattning om framtida utflöden, delar Bitcoin Magazine upp andelsinnehavarna i olika kategorier.

    Innehav hos konkursbon

    Det finns innehav av den här karaktären kvar. Ursprungligen ingick uppskattningsvis 80 000 bitcoin i den här kategorin. Av dessa är cirka 20 000 sålda, återstår 60 000 som kommer att säljas när de legala hindren är undanröjda. Hur de försäljningarna kommer att påverka Bitcoin-kursen är oklart. Det är inte alls säkert att de säljs över marknaden. Oavsett så är de av engångskaraktär.

    Byte till annan ETF/Förvaltningsarvodet

    Här är förvaltningsarvodet nyckelfrågan. I samband med omvandlingen till en ETF gjorde fonden en sänkning från 2 % till 1,5 %, men arvodet är fortfarande dramatiskt mycket högre om man jämför med de andra ETF:erna. En ETF har en funktion, exponering mot ett värdepapper i det här fallet Bitcoin. Det kräver ingen aktiv förvaltning. Som investerare är det helt poänglöst att för detta betala 1,5% om året i förvaltningsarvode, när det finns andra instrument som har exakt samma funktion men kostar 0,15–0,25 %.

    Utflödet på grund av avgiften kommer att fortsätta. De som säljer av det här skälet, gör det i mycket stor utsträckning för att sedan köpa en annan ETF. Som tidigare nämnts påverkas inte Bitcoins kurs av en sådan transaktion. Utbud och efterfrågan tar ut varandra. 

    Skattesituationen

    Det är också osäkert vilken skattesituation respektive innehavare befinner sig i. Med en positiv syn på Bitcoin kanske man inte vill sälja och utlösa reavinstskatt nu. Men om kursen skulle falla, kanske det utlöser försäljningar för att man vill utnyttja reaförluster. Det finns många olika scenarier.

    Bitcoin Magazines slutsats är att ett beräknat utflöde skulle vara någonstans mellan 250 000 – 350 000 bitcoin. Man tror att 150 000 till 200 000 av dessa skulle föras vidare till Bitcoin-relaterade produkter, medan 100 000 – 150 000 skulle omvandlas till andra tillgångar.  Det betyder att nettoförsäljningen den kurspåverkande delen skulle vara 100 000 – 150 000 bitcoin.

    Siffrorna skall sättas i relation till GBTC:s totala innehav före det att handeln i ETF:er startade, cirka 620 000 bitcoin. Av dessa är nu i runda tal 166 000 sålda. Det betyder att utflödet enligt Bitcoin Magazine, skulle kunna bli omkring 134 000 bitcoin. En ren gissning är att cirka hälften säljs netto (kurspåverkande) och att den andra hälften går vidare till annan Bitcoinexponering (ej kurspåverkande). För den som vill gå på djupet kan jag rekommendera artikeln.

  • The GBTC Arbitrage Trade och dess följder

    Premien i GBTC uppkom eftersom fonden var den enda reella möjligheten för institutionellt kapital att på ett enkelt sätt få exponering mot Bitcoin. På en fungerade marknad hade det funnits alternativ, exempelvis i form av ETF:er, och då hade premien aldrig uppstått. Arbitragehandeln hade aldrig existerat.

    Handeln fungerade på så sätt att den aktör som ville genomföra traden köpte bitcoin till marknadspris och lämnade in dem till Grayscale. Samtidigt som bitcoin köptes och lämnades till Grayscale blankades också bitcoin för att skydda mot eventuell kursnedgång. 6 månader senare erhölls aktierna som då kunde säljas med premium. Samtidigt köptes blankningen tillbaka.

    Flera marknadsdeltagare insåg hur lönsam och till synes riskfri (eftersom GBTC alltid handlades till en premie över NAV) denna handel var. Bland dessa var Three Arrow Capital (3AC). Eftersom Arbitragehandeln i GBTC betraktades som ”säker” letade marknadens aktörer efter metoder att öka insatsen. Snart började arbitraget göras, dessutom med belåning. 3AC använde inte bara sitt eget kapital, utan lånade även stora mängder bitcoin för att ha möjlighet att mångdubbla avkastningen.

    Vem lånade ut de bitcoin som sedan ingick i traden? Här kommer Genesis in i bilden. Genesis var ett av portföljbolagen som ägdes av moderbolaget DCG, således ett systerbolag till GBTC. Tillsammans med GBTC var Genesis en av DCG:s kronjuveler.

    Genesis var den största, viktigaste och i praktiken enda prime brokern på kryptomarknaden. Bolaget införskaffade bitcoin från olika innehavare, stora som små, genom att erbjuda en ränta. Genesis lånade sedan vidare ut dessa bitcoin till en högre ränta.

    Alla inblandade hade stora incitament för att volymerna i arbitragehandeln skulle bli så stora som möjligt.

    • 3AC för att genomföra det ”säkra” arbitraget.
    • Genesis för att de tjänade pengar på all hantering kring lånen.
    • GBTC för att bitcoin hamnade i deras fond. Som de sedan inte kunde lämna.
    • DGC som ägare till både GBTC och Genesis. Något som i realiteten var en stor intressekonflikt.
    • Utlånarna till Genesis, som fick ränta på en utlåning som föreföll helt riskfri.

    Exempelvis hade GBTC när fonden var som störst 620 000 bitcoin. För att förvara dessa var avgiften 2 % per år. Fonden erhöll cirka 12 000 bitcoin per år, för att i princip inte göra någonting.

    Denna alltmer omfattande handel skapade kopplingar mellan olika aktörer på Bitcoin marknaden. Kopplingar som skulle visa sig förödande när förutsättningarna förändrades.

    Premien övergick till rabatt 2021-02-23.

    I och med att premien försvann, förlorade 3AC sin mest lönsamma trade. Genesis fortsatte dock utlåningsverksamheten medan 3AC övergick till något än mer riskabelt: Terra USD Carry trade.

    Den ökända kollapsen i Terra Luna inleddes 2022-05-07 och var över på bara någon vecka. I mitten av juni 2022 fallerade 3AC på ett lån till Genesis. Lånet var på 2,3 miljarder USD. Genesis drabbades nu också hårt. Det hjälpte inte att bolaget sålde de säkerheter de hade för att täcka lånet, de var långt ifrån tillräckliga. Genesis fick nu ett hål i sin egen balansräkning på 1,2 miljarder USD. Även Genesis var nu i realiteten insolvent.

    Om de som hade lånat ut sina bitcoin till Genesis hade velat haft tillbaka dem, hade det inte varit möjligt. Genesis borde i detta läge ha förklarat sig i konkurs.

    Eftersom moderbolaget DGC själva var en låntagare hos Genesis, blev det inte så. Om Genesis hade tillåtits gå i konkurs hade DGC varit tvungna att betala tillbaka de (mycket stora) lån de tagit hos Genesis.

    Därför följde en över 6 månader lång process där DCG:s VD Barry Silbert och Genesis VD Michael Moro, genom en rad tvivelaktiga åtgärder, försökte skyla över att Genesis var konkursmässiga. Moderbolaget DGC var också en låntagare hos dotterbolaget Genesis, och praktiserade dessutom GBTC-arbitrage traden.

    När sedan FTX-kollapsen skedde i november, ville utlånarna av bitcoin ha tillbaka dem. När detta inte var möjligt gick det inte att dölja Genesis verkliga läge längre. Genesis försattes rent formellt i konkurs 2023-01-19.

    Efterspelet har påbörjats och löper på.  Ett civilrättsligt mål har inletts i New York (oktober 2023) mot både DCG och Genesis, samt mot Barry Silbert och Michael Moro personligen. Det kan också gå vidare till en brottsrättegång.  I en utförlig och bra tråd på X ser Vijay Boyapati stora likheter med Sam Bankman Fried och FTX-bedrägeriet. Han nämner:

    • Bedrägliga balansräkningar
    • Falska officiella uttalande för att lugna investerare
    • En liten grupp av insiders som begår finansiella bedrägerier
    • Lättrogna ekonomijournalister som inte ställer de rätta frågorna

    Fortsättning följer

    Källa: Vijay Boyapati tråd på X 2024-01-23

  • Fonden GBTC fördjupning

    Företaget Grayscale startade 2013 GBTC Bitcoin Trust (GBTC). Det var en investeringsprodukt där kunder kunde få exponering mot Bitcoin på ett enkelt sätt, utan att behöva gå igenom den vanliga processen som krävs för att köpa Bitcoin. Den som investerade i GBTC köpte aktier i fonden. Som andelsägare ägde man alltså inte bitcoin direkt. Det gick till så att investerarna köpte bitcoin som de lämnade in till GBTC. GBTC skapade aktier som 6 månader senare levererades till investerarens depå. I teorin skulle marknadsvärdet på aktierna motsvara värdet på de bitcoin som stiftelsen ägde.

    Förvaltningsarvodet var 2 %. Detta arvode debiterades i bitcoin som överfördes från aktieägarna till GBTC.  Förvaltningen var helt passiv, så med tanke på den låga arbetsinsats som krävs för passiv förvaltning var den extremt hög. Anledningen till att GBTC kunde ta ut en så hög avgift, var att det fanns mycket få alternativ för de institutioner som på ett enkelt sätt ville ha exponering mot Bitcoin.

    2 Premien i GBTC.

    Eftersom GBTC var den enda reella möjligheten för institutionellt kapital att på ett hanterbart sätt få exponering mot Bitcoin, började fonden efter en tid handlas med premium. Investerarna var så angelägna om att få exponering mot Bitcoin att de var villiga att betala mer för GBTC:s aktier, än värdet på fondens bitcoin-innehav.

    3 Premien i GBTC ger upphov till arbitragehandel.

    Efter det att premien hade existerat under en period, uppstod snart uppfattningen att GBTC:s aktier ”alltid” handlades med premie. Detta gav möjlighet till en arbitragehandel där man utnyttjade att priset för GBTC:s aktier var högre än värdet på fondens bitcoin. Genom att göra det kunde en vinst låsas in. The GBTC Arbitrage Trade var en utmärkt fungerande affärsidé så länge som premien existerade. Avigsidan var att när förutsättningarna ändrades uppstod stora problem.   

    4 Premien försvinner och ersätts av en rabatt. Början till slutet.

    Efter hand som åren gick hade det uppstått alternativ till GBTC. Bland dessa fanns Tech bolaget Microstrategy, Bitcoin Futures-ETF:en och icke-amerikanska ETF:er. Investerarna var inte längre villiga att betala en premie. Värdet på aktierna i GBTC blev nu, tvärtom mot tidigare, lägre än värdet på fondens innehavda bitcoin. Premien ersattes av en rabatt. Arbitragehandeln som existerat på grund av premien upphörde. En annan anledning till rabatten var det höga fondarvodet på 2 %.  Samtliga dessa faktorer samt en sjunkande bitcoinkurs, gjorde att pressade aktieägare i GBTC sålde. Detta ökade rabatten ytterligare.

    5 Konsekvenserna av rabatten. Inlåsning och konkurser.

    Följande exempel visar hur stor effekt rabatten hade: Den investerare som köpte GBTC den 22 december 2020, då fonden handlades med premium, och sålde i oktober 2021 när fonden handlades med rabatt, fick ett resultat på + 64 %. Hade samma affärer gjorts direkt i bitcoin hade resultatet varit
    + 160 %. Efter hand blev rabatten så stor att investerarna inte ville sälja. Det hade skapats en inlåsningseffekt.

    Rabatten var negativ för befintliga innehavare men den utgjorde också en möjlighet till arbitrage för nya köpare. Investerare köpte indirekt bitcoin till rabatt. Spekulationen var att rabatten tids nog skulle försvinna. (vilket också skett nu då GBTC har förvandlats till en ETF). Dock kunde det betecknas som en osäker trade, eftersom det var svårt att bedöma när eller om ETF:er skulle godkännas och rabatten skulle försvinna.

    Följden av att premien försvann och ersattes av en rabatt blev att ett flertal aktörer som handlat arbitraget med belåning gick i konkurs. Däribland hedgefonden Three Arrows Capital och Sam Bankman Frieds bolag Alameda. Samma öde drabbade GBTC:s systerföretag Genesis. Historien kring dessa konkurser och GBTC:s VD Barry Silbert är fylld av oklarheter och tveksamheter. För den intresserade finns information här

    6 GBTC stämmer amerikanska finansinspektionen och får rätt.

    För att lösa problemet med rabatten ansökte GBTC 2022 om att få omvandla fonden till en vanlig ETF. Man hänvisade till den redan existerande Bitcoin ETF:en som var baserad på futures, och menade att samma regleringar och bestämmelser för en Spot ETF borde räcka. Ansökan avslogs dock av den amerikanska finansinspektionen (SEC).

    Resultatet blev att GBTC stämde SEC. Domstolen fastslog i augusti 2023 att SEC gjorde fel som avslog GBTC:s ansökan. Mot bakgrund av detta blev det mycket svårt för SEC att inte godkänna de ansökningar om att lansera ETF:er som nu hade samlats på hög. Samtliga ansökningar (inklusive GBTC:s) som lämnats in för att starta en ETF godkändes slutligen 2024-01-10.

    7 ETF:er godkända. Anledningar till utflödet ur GBTC.

    När GBTC konverterades till en ETF försvann rabatten.

    Inlåsningseffekten som hade tvingat vissa investerare kvar i fonden var därmed borta. Resultatet har blivit utflöden från GBTC. Stora utflöden. Till och med 16/2 2024 har fonden sålt 166 000 bitcoin, vilket motsvarar över 25 % av det ursprungliga innehavet. Vad beror utflödet på?

    Först är det viktigt att konstatera att de som äger andelar i GBTC inte är en homogen grupp. Investerare har köpt vid olika tillfällen och har olika incitament för att sälja. Likaså har alla olika förutsättningar för en eventuell försäljning. Den höga avgiften är/har varit den stora förklaringen till de utflöden som varit, men det ger inte hela bilden.

    • En kategori är de företag som var inblandade i de konkurser som skedde i samband med de olika kryptokrascherna under 2022. De företagen hade bitcoin, och även de drabbade av inlåsningseffekten. Konkursförvaltaren säljer nu dessa bitcoin för att fordringsägarna skall få sitt. Ett av Sam Bankman Frieds skandalbolag, FTX (numera i konkurs) hade cirka 25 000 bitcoin deponerade hos GBTC, som även de var drabbade av inlåsningseffekten. Dessa har sålts och är en del av utflödet.
    • Förvaltningsarvodet på 1,5 % är (kanske) den allra största orsaken till utflödet. Många säljer och återinvesterar i någon av de nya ETF:erna som har drastiskt lägre avgifter. Eftersom det i dessa fall rör sig om regelrätta överföringar till de nya ETF:erna så påverkas inte Bitcoinkursen. Ett sådant utflöde från GBTC motsvaras av ett inflöde till någon av de nya ETF:erna. ETF-experten Eric Balchunas på Bloomberg tror att det inledningsvis inte är mer än cirka 1/3 av utflödet från GBTC som har landat i någon av de nya ETF:erna. Men det går naturligtvis inte att veta säkert.
    • Många aktörer har suttit fast i investeringen. Alla har drabbats av inlåsningseffekten, men har olika beteenden när rabatten nu försvinner. Både de som har spekulerat i att rabatten skulle försvinna, och de som hade köpt dyrt då premien existerade. Hade det inte varit för inlåsningen hade arbitrage-handlarna sålt för länge sedan. De som köpte med premium och visserligen fortfarande har en förlust, dock mindre än när det var rabatt, är sannolikt säljare nu. Det finns också de som köpte när det var rabatt och spekulerade i att den skulle försvinna. När den nu har försvunnit säljer även de, och tar hem vinsten. 

    Det finns alltså flera skäl till det utflöde som har varit de första 25 handelsdagarna. Det är dock svårt att fastställa vilket utflöde som hör till vilken kategori.

    8 Hur resonerar GBTC?

    GBTC har rimligtvis gjort en bedömning av hur kostnadskänsliga deras investerare är. Man har säkerligen räknat med ett utflöde. Det kan vara så att bolaget gör bedömningen att man i slutändan kommer att få en högre intäkt, genom kombinationen mindre kapital/högt arvode kontra större kapital/lägre arvode. Frågan är hur stort utflöde GBTC accepterar innan de sänker avgiften.

    GBTC:s VD, Michael Sonnenschein, menar att avgiften är rimlig med tanke på GBTC:s ”storlek, likviditet och trackrecord”.  De faktorerna spelar visserligen roll, men på längre sikt kommer det att bli svårt att ha en avgift som är markant högre än konkurrenterna.

    9 Hur stora kommer utflödena från GBTC att vara på kort/medellång sikt?

    Utflödet har minskat dramatiskt jämfört med de första veckorna. Hur det kommer att se ut framöver är spekulationer. Bitcoin Magazine har gjort en prognos över de framtida utflödena från GBTC.

    10 Förväntan/synpunkter på GBTC framöver.

    Bitcoin-innehaven på GBTC betraktades som Strong Hands. Detta visade sig delvis vara en illusion. Som tidigare nämnts fanns/finns det flera potentiella säljare När inlåsningseffekten upphörde kategoriserades en mängd bitcoin om till Weak Hands. På längre sikt är detta dock positivt. All överflyttning från Weak Hands till Strong Hands (vilket de nya ETF:erna är) är positivt för Bitcoin-kursen.

    Sett från detta perspektiv är det lika bra att den försäljning som är oundviklig genomförs så snart som möjligt. Sett från aspekten Strong Hands/Weak Hands kommer GBTC under en överskådlig tid vara en osäker aktör. Hotet om större försäljningar från GBTC kommer att hänga över marknaden. Ju mer av GBTC:s innehav som lämnar fonden desto mindre blir osäkerheten kring fonden.

    Godkännandet av ETF:er medförde två saker: En efterfrågan från de nya ETF:erna och ett utbud från den befintliga fonden GBTC. Den första faktorn är med stor sannolikhet bestående, medan den andra är temporär. Oavsett eventuella kursnedgångar beroende på utflöde från GBTC, ser framtiden ljus ut för Bitcoin.

  • Belåning i Bitcoin kan skapa dramatiska kursfall

    Kursutveckling Bitcoin 2024-01-03 Klockan 1045–1230

    Ovanstående graf visar ett kortsiktigt kraftigt fall för Bitcoinkursen. Kursen föll från 45 200 till 40 800, en nedgång på ca 10 % under en tidsperiod på en dryg timme. Detta är inte ovanligt. Det har hänt många gånger i Bitcoins historia. Fallen kan dessutom ske snabbare och vara ännu större, vilket bara än mer förstärker den allmänna bilden av Bitcoin som en riskabel placering.

    Vad är det som händer vid en sådan dramatisk kursutveckling?


    Det faktiska skälet är den belåning som finns i systemet. Aktörer lånar pengar för att kunna investera ett större belopp, och därmed öka den potentiella vinsten. Det brukar beskrivas som att hävstången höjs, och är vanligt förekommande i den finansiella världen.  Den potentiella vinsten ökar, men risken att förlora det satsade kapitalet ökar också. Ju högre belåning, desto högre vinstmöjlighet Både vinstmöjligheten och förlustrisken blir också än större i en tillgång som har så hög volatilitet (rörlighet) som Bitcoin.

    Den som genomför belåning köper olika typer av derivatinstrument (exempelvis Futures och optioner) som i praktiken fungerar som ett lån. Ju större del spekulanten lånar, desto högre vinstmöjlighet, men också desto mindre nedgång klarar positionen, innan den blir tvångslikviderad.

    Det sistnämnda betyder att det finns en kursnivå där värdet på de inköpta bitcoinen är lika stort som lånet. För att långivaren inte skall riskera att inte få tillbaka hela lånet säljs därför positionen. En skillnad jämfört med ”vanlig” belåning vid aktieköp i en bank är hanteringen. Om kursen sjunker vid denna typ av belåning, får investeraren en uppmaning att skjuta till ytterligare säkerhet. Tvångsförsäljning är inte ett förfarande som tillämpas omedelbart. Vad gäller belåning vid köp av bitcoin däremot, finns det ingen respittid. Tvångsförsäljning sker med automatik. Därför blir också fallen så häftiga.

    Vad gäller belåning i termerna Signaler och Brus är belåning definitivt Brus.
    Ett mycket påtagligt sådant, men inte desto mindre Brus. Däremot är belåningen konstant närvarande. Den märks desto tydligare vid kursfallen, men den finns där annars också. Den är så gott som alltid en komponent i kursuppgångar (särskilt), men även kursnedgångar. Det finns alltid ett visst Överhäng av belåning. Detta överhäng kan när som helst rasa ned. Det är en del av marknadsdynamiken.

    Förklaringar till kursfallen

    För media och andra kommentatorer är orsaken till kursfallet ofta svårt att förstå. Varför just nu? Aktier kan falla plötsligt när bolagen rapporterar. Men fallen i Bitcoin förefaller vara helt slumpmässiga. Följaktligen påbörjas en process där man letar efter någon nyhet som kan ge en förklaring. Vanligen hittar man också en mer eller mindre trovärdig förklaring. Till just det här fallet, 3 januari, angavs orsaken vara en nyhet från en mindre analysfirma, som hävdade att det inte skulle bli något godkännande av en Bitcoin-ETF den 11 januari. Detta skulle enligt firman utlösa ett kursfall på 20 %.

    Även om det alltid finns individer som köper eller säljer baserat på enstaka nyheter var det knappast de aktörerna som utlöste kursfallet. Nyheten kan ha varit en mindre katalysator, men det är betydligt vanligare att det beror på en hög belåning. Vid den här tidpunkten var det många som hade satsat på ett godkännande av ETF:en, och gjort detta via hög belåning.

    Utan att bli alltför teknisk så fungerar belåning via futures på det viset att det behövs stöd (köpare) i spotmarknaden. Spotmarknaden är den vanliga marknaden där leverans sker omgående. När det stödet saknas/sviktar blir priset mycket instabilt. Det räcker med en liten knuff så faller kursen, och en kedjereaktion sätts i gång:

    1 Kursen faller
    2 Kursen når omgående ned till nivåer där för högt belånade
    aktörer drabbas av tvångsförsäljningar
    3 Tvångsförsäljningarna gör att kursen faller ytterligare
    4 Kursen når nya lägre nivåer och utlöser då nya tvångsförsäljningar
    5 Tvångsförsäljningarna gör att kursen faller än mer
    6 Traders hänger på nedgången och förstärker den därmed ytterligare
    7 Detta pågår tills den överdrivna belåningen är utrensad

    Ovanstående sju punkter skapar tillsammans en graf som den som visas i början av det här inlägget.

    Kursfallen skapar volatilitet men är positivt på lång sikt

    Vid en första anblick kan Bitcoin ses som en tillgång som är mycket ömtålig/instabil. Ett digitalt nätverk som någon när som helst kan dra ur sladden och stänga ned. Dessutom är det en stor volatilitet vad gäller kursen.
    Till skillnad från den traditionella finansmarknaden finns det heller inte någon central institution som Fed eller Riksbanken, som träder in och räddar banker och andra i krislägen. Något som för en traditionell aktör på finansmarknaden verkar direkt skrämmande!

    I realiteten är det skyddsnät som en Riksbank upprätthåller mycket negativt. Detta eftersom priser och räntor oavbrutet manipuleras Därmed tvingas volatiliteten ned och naturliga svängningar dämpas/försvinner. En låtsasmarknad skapas. Den prisbild som skall förekomma på en fri marknad finns inte längre.   

    Marknadspriset på Bitcoin bestäms på ett rakt motsatt sätt. Ingen central aktör som Fed stabiliserar kursen på Bitcoin. På Bitcoin-marknaden pågår, liksom det gör på en fri marknad, hela tiden ett sökande efter det rätta priset. Då blir följden ibland hög volatilitet. Aktörerna får lära sig konsekvenserna av att begå misstag den hårda vägen, och anpassa sig till volatilitet. Varje investerare får ta ett eget ansvar.

    För varje tvångsförsåld bitcoin finns det en köpare. Säljarna är Weak Hands och köparna är i stor utsträckning Strong Hands. Kursfallen har alltså en positivt fördelande effekt. Priset byggs sedan upp på en ny nivå kring en ny bas av långsiktigare köpare. Efter detta kan sedan Bitcoins kurs fortsätta uppåt. Det faktum att Bitcoin överlever dessa prischocker gör att förtroendet stärks. Nätverket bevisar sin motståndskraft. Efter den återhämtning som har skett efter stora kursfall, antingen beroende på belåning eller andra orsaker, ökar antalet Strong Hands.

    Vi kan alltså konstatera att uppfattningen att Bitcoin är ömtåligt är direkt felaktig. Motsatsen gäller. Dessutom är det inte så att Bitcoin förblir statiskt, och bara absorberar volatiliteten. Tvärtom, nätverket livnär sig aktivt på kaos. Bitcoin är extremt motståndskraftigt och stärks efter varje attack. Det må vara legala hot om förbud, eller som i fallet med belåning kraftiga kursras.

    Volatiliteten i Bitcoin är en tillgång och inte en belastning. Slutresultatet blir att volatilitet nu bidrar till stabilitet på lång sikt. Utan volatilitet idag skulle stabilitet och kursuppgång på längre sikt inte vara möjlig.

  • Bitcoin stormar fram mot Halvingen

    Kursutveckling Bitcoin i USD + 26 % i SEK 2024 (+ 148 % 2023).

    Efter en kraftsamlande januari har Bitcoin stigit med över 20 % så här långt i februari. Den huvudsakliga anledningen är lanseringen av Bitcoin ETF:en.
    Se
    Kraftigt Positivt med Bitcoin ETF i USA. Bitcoin ETF äntligen lanserad i USA. Den lyckade introduktionen av Bitcoin ETFen.

    Med reservation för att det har gått väldigt kort tid (1 månad), tyder allt på att ETF:ernas intåg gör att Bitcoin kursmässigt har inträtt i en ny, mycket stark fas.

    Efterfrågan har förändrats dramatiskt i positiv riktning sedan ETF:erna noterades 10 januari. De senaste sex handelsdagarna har dessa, i snitt per dag, köpt 10 gånger utbudet av nya bitcoin. Alltså en efterfrågan som så här långt vida överstiger utbudet av nya bitcoin, och då är detta bara efterfrågan från ETF:erna.  

    Det finns ju en mängd andra tänkbara köpare som kan driva efterfrågan; småsparare, företag, institutioner, miners som inte säljer de förvärvade bitcoinen utan sparar dem i stället.

    Det blir intressant att se i hur stor utsträckning detta köptryck håller i sig på längre sikt. Kurseffekten kan bli explosiv när en kraftig efterfrågeökning sker i ett tillgångsslag som har ett mycket begränsat utbud

    Det finns dock fler skäl till optimism. Här nedan följer några.

    Cirka 60 dagar kvar till Halvingen

    Halvingen (när Miners belöning minskar från 900 bitcoin per dag till 450)
    Mönstret kring tidigare Halvingar har varit att det inleds
    en uppgång cirka 6 månader före Halvingen, som varar till cirka 18 månader efter Halvingen. Nästa Halving, den fjärde i ordningen, är preliminärt den 20 april 2024.  Kombinationen köpen från ETF:er och mönster från tidigare Halvingar gör att vi står inför en stark period.

    Institutioner köper Bitcoin

    Efterfrågan på Bitcoin har under i stort sett under hela Bitcoins existens huvudsakligen kommit från mindre aktörer. Det har under lång tid diskuterats när den institutionella efterfrågan skall ta fart, och det verkar som om den processen nu har startat på allvar. Via ETF:erna har institutionerna ett redskap som gör det lättåtkomligt för dem att köpa Bitcoin. Detta kan komma att påverka efterfrågan på Bitcoin dramatiskt.

    Likviditeten i Marknaden

    Likviditeten i marknaden är en makrofaktor som är betydelsefull för Bitcoin. När FED stimulerar marknaden med räntesänkningar, och trycker pengar, ökar likviditeten. Denna ökade likviditet ökar efterfrågan på risktillgångar i allmänhet, och Bitcoin i synnerhet. Men som bekant har vi de senaste två åren befunnit oss i en period som kännetecknats av räntehöjningar och åtstramning. Bitcoin har trots detta utvecklats bra, men räntesänkningar skulle förbättra situationen ytterligare.

    Även med sämre än förväntade inflationssiffror nyligen, finns goda förutsättningar för räntesänkningar senare i år. Fed-chefen Jay Powell, har varit tydligt på den punkten. Det är dessutom valår i USA i år, vilket brukar kännetecknas av en relativt expansiv penningpolitik. Jag tror att det blir räntesänkningar, eftersom traditionens makt är stor i den här frågan.

    Strong Hands

    Även om GBTC (tidigare Strong Hands) har sålt mycket, ligger det låga utbudet fast. 80 % av alla bitcoin har inte rört sig på 6 månader = stark signal att utbudet är fortsatt lågt. Det som har skett den senaste månaden är en omfördelning från traders och Weak Hands till Strong Hands. Allt tyder på att den utvecklingen kommer att fortsätta.

    Med tanke på att den viktigaste faktorn för Bitcoins kursutveckling över tid är den ökade adoptionen av långsiktiga innehavare, ser det väldigt ljust ut framöver för Bitcoin

    För närvarande är det mycket sannolikt att det kommande utbudet av bitcoin är (för!) litet i förhållande till efterfrågan. Om den situationen kvarstår kan Bitcoin-kursen bara gå upp.   

    Balansen mellan efterfrågan och utbud är Signalen.

    Allt annat är Brus.

    Fokusera på Signalen!

  • Den lyckade introduktionen av Bitcoin ETF:en

    ETF handeln har nu pågått i cirka 1 månad.
    Det är en väldigt kort tid, men man kan konstatera att marknaden överskattade den positiva effekten på kort sikt (2 veckor) och, tror jag, underskattar den på lång sikt. Signalen var att ETF:en lanserades, Bruset var den initiala kursreaktionen.

    Inledningsvis var utvecklingen inte vad marknaden (i alla fall Bitcoin-entusiasterna) hade förväntat sig. Kort efter starten gick kursen kraftigt upp, för att därefter vända nedåt. Orsakerna till detta var flera. Men det främsta skälet var tveklöst den temporära ökningen av utbudet (försäljningarna), som uppkom då en aktör GBTC, som under en lång tid varit Strong hands, till viss del förvandlades till Weak Hands.   

    Dessa försäljningar var större än vad marknaden hade förväntat sig, och kursen trycktes därför nedåt. Nu (18/2) har utflödet mattats av avsevärt, men det går inte att säga om och när det påbörjas igen. Det finns fortfarande innehav i GBTC som är Weak Hands. 

    Vidare förekom något som vi kan kalla Händelse syndromet. Ett eventuellt godkännande av en Bitcoin ETF var en händelse som gradvis blev mer och mer sannolik. Då uppstod spekulationer om huruvida händelsen är diskonterad eller inte.  Med tanke på kursreaktionen var händelsen i sig diskonterad, men inte det som skulle ske därefter.

    Anledningar till den sjunkande kursen var flera.

    1 Efterfrågan avtog.  Spekulanter hade kontinuerligt köpt i förhoppning att om och när en ETF väl blev godkänd, så skulle kursen stiga och då säljer man och tar hem vinsten. Nu uteblev kursuppgången och spekulanterna som betraktade affärsidén som avslutad sålde. De som tidigare var köpare försvann således, och blev dessutom säljare i stället. Försvunnen efterfrågan och ökat utbud gav sjunkande kurs.

    2 Black Rock och de andra ETF:erna hade förutspått en efterfrågan, och hade därför köpt i förväg vilket dämpade efterfrågetrycket.

    3 Potentiella köpare är/var inte redo. Compliance-avdelningar tar veckor, ibland månader på sig att godkänna nya produkter innan rådgivare kan använda dem. Detta är en process som i flera fall inte sätts i gång innan godkännandet är på plats. Negativt på kort sikt. Positivt på lång sikt.

    4 Flera stora aktörer är fortfarande negativa till Bitcoin. Exempelvis Vanguard och Merrill Lynch har förbjudit köp av ETF:en. Detta är en politisk åtgärd. Hur länge en sådan policy kan fortgå är oklart. En av de få saker som kan ändra situationen är helt enkelt att kunder flyttar sitt kapital. Min personliga uppfattning är dock att det kan pågå under en lång period. Ideologiska beslut, styrs mycket sällan av sunt förnuft.

    5 GBTC har på kort sikt en central roll i Bitcoins kursutveckling. Utflödet från GBTC, och framför allt om det återinvesteras i andra ETF:er eller inte, spelar roll för kursen i Bitcoin. I dagsläget har fonden haft ett utflöde på 25 % av sitt ursprungliga innehav. En mycket ungefärlig beräkning (snarare kvalificerad gissning) av Bitcoin Magazine pekar mot ett potentiellt utflöde från GBTC på 300 000 bitcoin. Det motsvarar ungefär hälften av den ursprungliga totalen (620 000), vilket skulle betyda att det kvarstår ett utflöde på cirka 150 000 bitcoin. Men det är som sagt mycket osäkra siffror.

    Så länge som utflödet, blir ett inflöde i någon av de andra ETF:erna, är det bara en omfördelning och då påverkas inte kursen på Bitcoin. Den som vill veta betydligt mer om GBTC kan läsa här

    ETF:erna utvecklingen framåt

    Med respekt för att det har gått en väldigt kort tid, så innebär ETF:ernas intåg att Bitcoin kursmässigt har inträtt i en ny och mycket stark fas.

    Men hur mycket betyder ETF:erna för efterfrågan?

    Det finns flera sätt att beskriva hur stor betydelsen verkligen är. Ett är att sätta den i relation till produktionen av nya bitcoin.

    Tabellen visar det totala antalet bitcoin som miners producerar under 2024 &2025. Med hänsyn tagen till Halvingen i april 2024, kommer det under de två åren totalt tillverkas 378 450 bitcoin. Black Rock och Fidelity har som mål att fördela 1 % av sina totala tillgångar till Bitcoin. Detta sker genom köp till deras respektive ETF. Under åren 2024–2025 behöver de således köpa 3,1 miljoner bitcoin. Det skall då jämföras med de knappt 380 000 nya bitcoin som tillkommer. Alltså en efterfrågan som vida överstiger utbudet av nya bitcoin.

    Efter den inledande kursnedgången har utvecklingen vänt. Detta styrs av två faktorer. Utflödet från GBTC har minskat, och efterfrågan från (inflödet till) de nio nya ETF:erna har ökat. Under januari var utflödet från GBTC stort, men i februari har nettoköpen från de nio nya ETF:erna varit i snitt 5000/dag. Ett otroligt bra inflöde om det håller i sig.

    Men som sagt, på kort sikt kan vad som helst hända. Inflöden kan under perioder vända till utflöden. Det finns exempelvis fortfarande kvar relativt stora innehav som ägs av konkursbon. När de legala processerna har malt färdigt, kan de innehaven säljas över marknaden. Då kommer kursen med största sannolikhet att påverkas negativt.

    Med detta sagt ser utvecklingen framåt mycket ljus ut. Det pågår en kontinuerlig omfördelning från Weak Hands till Strong Hands. De faktorer som påverkat/påverkar kursen på kort sikt är Brus, men lanseringen av ETF:erna är en stark Signal och mycket positivt för Bitcoin på lång sikt.

    Jag avslutar med ett citat[1] från Michael Saylor VD I Microstrategy, (ett bolag som innehar 190 000 bitcoin, motsvarande ett värde av 10 miljarder dollar)

    ”Bitcoin is now the world’s most popular investment asset. It is novel. It is digital. It is global. It is unique. And it is uncorrelated to traditional risk assets. Because it does not come with exposure to any given country, currency, company, quarterly results, product cycle, competitors, weather, or war. That makes it to a natural addition for a responsible investor.”

    Allt detta kanaliseras nu genom Bitcoin-ETF:erna.


    [1] Intervju CNBC 2024-02-13

  • Håll ut! Bitcoin vinner i det långa loppet

    Anledningen till att någon är långsiktigt investerad i Bitcoin beror främst på Bitcoins överlägsna egenskaper i form av pengar. Dessa egenskaper är:

    • Mängden bitcoin är begränsade. Det kommer aldrig att finnas mer än 21 000 000. Ingen kan, som i vårt nuvarande ekonomiska system, godtyckligt öka antalet bitcoin. Konsekvensen är att köpkraften kommer att bevaras. En avgörande egenskap som gör Bitcoin helt överlägset de nuvarande Fiatvalutorna.
    • Är lättast att dela upp i mindre enheter.
    • Är de mest varaktiga.
    • Är de som är lättast att flytta (överföra).
    • Är de som är lättast att verifiera som äkta.

    Som anhängare vet man också att Bitcoins egenskaper består. Detta därför att Bitcoin styrs av ett decentraliserat nätverk, som gör det omöjligt att ändra Bitcoins bestämda egenskaper. Den maximala mängden bitcoin förblir 21 000 000 och en central enhet kommer aldrig att styra nätverket.

    Att inse fördelarna med Bitcoin kan vara en svår och ansträngande process. Det finns många hinder på vägen. Det är olikt i stort sett allt annat som man har varit i kontakt med. Som individ blir man därför tvungen att omvärdera gamla tankar och idéer, vilket är jobbigt!
    Dessutom pågår ett konstant flöde av negativ påverkan från ens dagliga tillvaro. I den mån media nämner Bitcoin är det i stort sett alltid i negativa ordalag. Således prövas och ifrågasätts kontinuerligt den positiva syn man själv har på Bitcoin 

    Signal och Brus

    I det flöde av nyheter/synpunkter/opinionsartiklar/allmänt tyckande som handlar om Bitcoin, gäller det att skilja på vad som är Signal eller Brus.

    Signal är det som stärker eller försvagar de grundläggande skälen till att Bitcoin är en vinnare på lång sikt. Dvs faktorer som på riktigt påverkar Bitcoins framtida utveckling. Exempel på signaler är:

    1 Förändringar i andelen långsiktiga innehavare. Trenden att en stigande del av de bitcoin som köps hamstras[1], och därför minskar utbudet, har pågått länge. Så länge det fortgår är det en tydlig signal om Bitcoins långsiktiga styrka.

    2 Händelser som påverkar Bitcoins utbud eller efterfrågan på lång sikt. De första 15 åren av sin existens har efterfrågan drivits av mindre aktörer. Men i och med godkännandet av en Bitcoin-ETF, har det underlättat avsevärt för institutioner att investera i Bitcoin. Ett annat exempel på detta är ny lagstiftning i USA, som innebär att från och med 2024-12-01 implementeras, för företag, betydligt bättre redovisningsregler vad gäller Bitcoin. Detta var två exempel på signaler. Signaler är händelser som har betydelse på lång sikt.

    Brus är flödet av nyheter och uttalanden som inte har betydelse för Bitcoins utveckling på lång sikt. Nyheten/uttalandet kan i sig äga sin riktighet alternativt vara helt fel, men oavsett vilket har de gemensamt att de inte påverkar Signalen. De påverkar inte Bitcoins utveckling på lång sikt.

    Det finns många olika typer av Brus:

    1 Det absolut vanligaste är det som på Internet beskrivs som FUD. Det betyder Fear Uncertainty Doubt (rädsla osäkerhet och tvivel). De vanligaste typerna av FUD är att Bitcoin enbart används av kriminella, att det är skadligt för klimatet, att det skall förbjudas eller omöjliggöras av olika stater världen över. Flera av argumenten har upprepats till leda, vilket inte gör dem mer sanna. De bygger på att mottagaren (oftast också avsändaren) inte har tillräckliga kunskaper om Bitcoin. Något som är tacksamt eftersom Bitcoin ständigt får nya användare som ännu saknar kunskaper om Bitcoin, och därför blir skrämda av FUD.  

    2 Ett mycket vanligt FUD är att Bitcoin dödförklaras. Det har skett ett antal gånger. Närmare bestämt cirka femhundra gånger.

    3 Kanske det allra största Bruset är Bitcoins kursutveckling på kort sikt. Kursen styrs på kort sikt av rad olika faktorer som inte är relevanta för utvecklingen på lång sikt. Det finns en mängd anledningar, både specifika och generella, till varför kursen kortsiktigt rör sig upp eller ned. Därför skall du som långsiktig investerare inte bry dig om kursen på kort sikt.

    4 En typ av Brus är något man med ett dåligt ord kan kalla ”Händelsebrus”. Olika typer av händelser inträffar ständigt kring Bitcoin. Det kan vara både händelser som är bestämda/förväntade, eller överraskande sådana.

    Exempel på överraskande händelser är ett oväntat lagförslag mot Bitcoin, eller att Kina förbjuder mining. När något av den här typen inträffar reagerar marknaden i stort sett alltid negativt. Då gäller det att själv ta ett steg tillbaka och bedöma är detta Signal eller Brus? Svaret är i stort sett alltid Brus, och man kan då bortse ifrån det.

    I kategorin bestämda händelser ingår exempelvis Halvingen och lanseringen av ETF:en

    I de fallen brukar det finnas en tydlig förväntan om vad som skall hända med kursen när händelsen kommer att ske. Båda dessa händelser är av den digniteten att de betraktas som en Signal. När det då som i fallet som med ETF:en blir så att kursutvecklingen på kort sikt inte alls lever upp till förväntningarna som funnits, infinner sig dov förstämning inom Bitcoin-kollektivet. Det här är ett bra exempel på någonting som definitivt är en Signal, men på kort sikt är Brus.
     
    En bra grundregel för att undvika Brus är att vara skeptisk till det nyhetsflöde som kommer från Mainstream-medier, politiker, banker, Riksbanken eller andra statliga myndigheter. Åsikter som kommer från de här sektorerna av samhället är ofta ytliga och det saknas djupare analys. De kommer från aktörer som både är relativt okunniga och ofta har en kraftigt negativ bias gentemot Bitcoin. De har inte sällan ett egenintresse av att bibehålla det nuvarande systemet.

    Så, låt dig inte nedslås av det initialt kursmässigt ljumma mottagandet av ETF:erna, och den därmed stillastående/lätt nedåtgående trenden som präglade Bitcoinkursen de första tre veckorna efter lanseringen. De positiva faktorer som har nämnts de senaste 6 månaderna är helt intakta:

    • På lång sikt ökad efterfrågan från ETF lanseringen.
    • Halvingen. Positiv, nu bara drygt två månader kvar.
    • Fortsatt åtstramning av utbudet från långsiktiga innehavare.
    • Rimliga chanser till räntesänkningar andra halvan av 2024.

    Fokusera på Signalerna och ignorera Bruset!


    [1] Den här typen av investerare kallas på Bitcoin språk för Hoddlers. Det är ett beteende som jag uppmuntrar. Alla borde i någon utsträckning vara en Bitcoin Hoddler

  • Kursutvecklingen i Bitcoin, ett mysterium

    Bitcoins kursutveckling har rykte om sig att vara extremt volatil (kraftiga rörelser både upp och ned). Kursen anses röra sig mer eller mindre slumpmässigt, samt också överraska med att utvecklas åt motsatt håll kontra det förväntade. Ett färskt exempel är lanseringen av en ETF för Bitcoin i januari 2024. Processen att godkänna en ETF har pågått i flera år. Förväntansbilden hos Bitcoin-kollektivet har varit överväldigande positiv. Men när ETF:en äntligen börjar handlas sjunker kursen! Varför?

    Svaret ligger i att kursutvecklingen på lång respektive kort sikt styrs av helt olika faktorer. För den som är långsiktigt investerad i Bitcoin kan det vara lätt att förtvivla när kursen plötsligt faller kraftigt, alternativt står stilla i månader. Dessutom finns det i Mainstream media ett ständigt flöde av gammal och ibland ny skrämselpropaganda, som gång på gång vet att berätta att Bitcoin är död som företeelse. För att styrka sig mentalt är det viktigt att kunna bortse från kursutvecklingen på kort sikt. Som stöd är det därför bra att känna till några av de faktorer som styr kursen på kort sikt.  Detta för att man som långsiktig investerare inte skall tappa fokus på allt det som talar för Bitcoin på lång sikt, och att man ska förstå att en eventuell negativ kursutveckling på kort sikt inte påverkar dessa långsiktiga faktorer.  

    Helt avgörande för Bitcoins existens och framtida utveckling är adoptionen. Det vill säga hur många som tror på Bitcoins fördelar och att de därmed varaktigt vill vara ägare av Bitcoin. Efter hand som fler anammar Bitcoin, ökar konkurrensen för att få tillgång till en resurs som har ett förutbestämt antal. Eftersom fler vill ha tillgång till något som har ett begränsat utbud, blir Bitcoin än sällsyntare. Värdet för Bitcoin som värdebevarare och funktion som pengar ökar. Antalet användare ökar helt enkelt värdet på nätverket. Det är den absoluta grundfaktorn till Bitcoins positiva kursutveckling på lång sikt.

    På kort sikt däremot påverkas Bitcoins kurs av helt andra faktorer, varav några av dem inte har direkt med Bitcoin att göra. Exempelvis ränteläget. De köpare och säljare som bestämmer priset på kort sikt är de som köper och säljer på marginalen. Priset sätts av de som senast har köpt eller sålt. De aktörerna har ett helt annat tidsperspektiv på sin investering, jämfört med en långsiktig investerare.

    Strong Hands och Weak Hands

    Den kortsiktiga investeraren betraktar Bitcoin som en ekonomisk tillgång bland andra. Man ser det enbart som ett spekulationsobjekt. Tidshorisonten för ett köp, eller en försäljning, kan vara tio minuter eller flera år. Dessa aktörer har inget reellt intresse av de faktorer eller egenskaper som skapar ett värde för Bitcoin, annat än som kursdrivande faktor.  Man behöver nödvändigtvis inte äga faktiska bitcoin, utan använder sig av derivatinstrument (optioner och terminer) och kan också tänka sig att investera med belåning. Det sistnämnda är något som får, och kommer att få drastisk påverkan på kursen.

    Dessa kortsiktiga aktörer benämns som Short Term Holders (STH) eller ”Weak Hands”. De långsiktiga ägarna är motsatsen Long Term Holders eller ”Strong Hands”.  Balansen Strong Hands/Weak Hands är central för Bitcoin-kursens utveckling på lång sikt. Ju större andel Strong Hands desto mindre utbud, vilket höjer kursen. Det är ett faktum att om Bitcoinmarknaden enbart bestod av kortsiktiga spekulanter, skulle Bitcoinkursen fortfarande vara 1 USD.

    Weak Hands kan när som helst sälja sitt innehav, och bidrar i mycket begränsad utsträckning till adoptionen av Bitcoin. Det är inte något konstigt eller onaturligt med spekulation i ett värdepapper. Det är ett helt naturligt inslag på en fri marknad. De finns inom alla tillgångsslag. Det kan till exempel vara hedgefonder som har gjort en affär med förväntan av ett visst utfall inom 3–6 månader. när målet för affären är uppfyllt säljer fonden.

    Bitcoin Miners som för att producera nya bitcoin har varit tvungna att göra stora investeringar i datorkraft, och därmed elektricitet, är helt enkelt tvungna att sälja för att finansiera investeringen. Miners säljer dock inte enbart, utan behåller också bitcoin som investering. Men det spelar ingen roll hur positiva de är till Bitcoin på lång sikt, på kort sikt måste de ofta vara säljare.

    Överhäng, Strong Hands blir Weak Hands

    Det finns naturligtvis exempel på att Strong Hands blir till Weak Hands. När Bitcoin efter uppgångar når vissa kursnivåer, finns det alltid investerare som säljer för att ta hem en mindre eller större del av vinsten.

    Det finns också stora innehav av bitcoin som hålls av aktörer som inte har förvärvat dem avsiktligt. Den allra första (och då fullständigt dominerande) Bitcoinbörsen Mount Gox gick i konkurs 2014. Då uppenbarades att en stor mängd bitcoin hade blivit stulna löpande.
    En del av dessa (150 000 bitcoin) hittades, och har sedan dess förvarats hos en konkursförvaltare. Innan den legala processen är klar och bitcoinen kan betalas ut, är de Strong Hands. När processen är klar kan dessa lämnas över till fordringshavare och då säljas. Det finns alltså vad man kan kalla ett Överhäng. Ingen vet när marknaden helt plötsligt kan drabbas av en större försäljning från den här typen av innehav.

    Ett annat exempel på detta är fonden GBTC. Efter att ha haft en egen struktur, omvandlades den till en ETF i januari 2024. Detta medförde att en stor mängd bitcoins som framstått som Strong Hands, nu när inlåsningseffekten upphörde transformerades till Weak Hands. GBTC är viktig för kursutvecklingen på kort/medellång sikt. Den som är intresserad läs fördjupning här

    Kortsiktigt påverkar både Weak Hands och Strong Hands Bitcoinkursen både uppåt och nedåt, men på lång sikt är det Strong Hands som har avgörande betydelse.

    Förklaring: Blå kurva = Antal bitcoin ägda av LTH (Strong Hands)

    Röd kurva = Antal bitcoin ägda av STH (Weak Hands)

    Svart kurva = Bitcoinkursen utveckling

    Diagrammet visar att antalet bitcoin som innehas av Strong Hands, är på rekordhöga nivåer, och att motsvarande antalet bitcoin som innehas av Weak Hands är på extremt låga nivåer historiskt sett. Något som ger anledning till optimism angående Bitcoins framtid.

Överallt finns massmedia, masshandel, masspolitik, massmat, massmarknader, massociala medier, masskonsumtion, masshysteri, massmedicin och framför allt masspengar. Resultatet av all denna massa av allt, gör att få av dessa företeelser har kvalité eller bestående värde. De är som värdelösa zimbabwiska hyperinflaterade dollar.
 
Bitcoin är den totala motsatsen. En begränsad mängd, som backas upp av energi skapar ett värde som består i evighet.
 
Aleksander Svetski

FÖLJ THE RED PILL PÅ TWITTER

POPULÄRA INLÄGG:

Bitcoin Is Taking Over the WorldBitcoin Is Taking Over the Worldnovember 15, 2024Per Treborg
BITCOIN 100 000 USDBITCOIN 100 000 USDdecember 6, 2024Per Treborg

Bitcoin korrelation Bitcoin Kursutveckling CBDC Felaktigt om Bitcoin Fiatskador Fractional Reserve Banking Inflation Basic Myter Nyckelbegrepp Pengar Grundläggande Penningmängd Samhällsförstörande